Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane torsdag 01.02.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Nysnø og vind har dannet nysnøflak i høyden.

Skredfarevurdering

Nysnøflak fra tirsdag og onsdag ventes å være hovedskredproblemet. Det vil være forskjell i hardhet og tykkelse på flakene etter som hvordan vinden har tatt. Det ventes roligere værforhold, men snødekket vil trenge litt tid for å stabilisere seg. Vind fra Ø ventes å kunne gi noen nye fokksnøflak i utsatte heng mot V. Det vil være mulig å løse ut skred i flere hengretninger.
Vær også oppmerksom i overgangen tynt til tykt snødekke. Her vil det være mulig å påvirke vedvarende svakt lag av rim eller kantkorn der dette er tilstede.
Snøskredfaren vurderes gradvis synkende til 2-moderat.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 31. januar 2018

Mye nedbør siden lørdag og perioder med vind opp i liten kuling fra vestlige retninger har lagt opp flak av fokksnø i høyfjellet. Lavere ned i terrenget er det mykere flak av fokksnø og nysnø fra siste dager. I skogen mye tørr og løs snø. I lavlandet er det flere steder vått og fuktig snødekke opp til ca 400-500 moh, eller bart etter mildvær.

Det er observert kantkorn i snødekket flere steder i regionen, både i Stryn og i Jølster. Det er også observert nedføyket overflaterim nordøst i regionen. Utbredelsen av dette er vurdert som forholdsvis avgrenset.

Det er lite registreringer på skredaktivitet siste 3 døgn, men sikten har vært dårlig i fjellet.

Observasjoner fra Tindefjellet i Jølster tirsdag viser fortsatt snøbyger og mye løs snø tilgjengelig for vindtransport i og over skogen. I fjellet har vinden tatt og det ligger mye nysnø i lesider mot Ø. Onsdag ble det meldt om vått snødekke opp til 600 moh og 50 cm løst bundet snø på 700 moh med flere flere lagdelinger innad i flakene.

Fjellvær

Onsdag 31. januar 2018

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Torsdag 1. februar 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst. -11 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS